Succesvol ondernemen: 24 tips

“Succesvol ondernemen”, wat is dat voor jou? Wekelijks spreek ik als businesscoach ondernemers en hoor altijd dat ze veel aan hun hoofd hebben. Zeker de startende ondernemers, vaak met een beperkt budget, grote dromen en (gelukkig) mega veel energie en motivatie om aan de slag te gaan!

Ik mag ze tijdens onze gesprekken helpen om orde te creëren in de soms aanwezige chaos. Dat bracht me wel op een gedachtenspinsel, namelijk: Als zoveel ondernemers met dezelfde vragen zitten en dus (voor een deel) dezelfde oplossing nodig hebben… Waarom maak ik die oplossing dan niet inzichtelijk? Dus, bij deze.

Succesvol ondernemen: 24 tips voor (startende) ondernemers

Wat hebben (startende) ondernemers nodig? Uit de gevoerde gesprekken maak ik op dat er behoeften zijn op gebied van:

  • Kennis omtrent belastingen en overheid
  • Administratie en boekhouding
  • Kantoorruimte en toebehoren
  • Professionele positionering en online marketing
  • Training, coaching en opleidingen
  • Informatie, praktische tips, adviezen, ontwikkelingen

Belastingen en overheid

Voor startende ondernemers is het best weleens lastig om de Nederlandse wetgeving te begrijpen. Als ondernemer heb je altijd met de Kvk te maken en natuurlijk de belastingdienst. Daar wil je wel e.e.a. van weten. Geloof me! Dat maakt het ondernemen een stuk relaxter.

1. Het begint bij de KvK: Inschrijven maar!

KvK
Je moet je onderneming registreren bij de Kvk. Laat je adviseren door een fiscalist en een jurist. Veel startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak. Dat is eenvoudig op te zetten en brengt weinig kosten of verplichtingen met zich mee. Kijk eens rond op de website van de KvK voor meer informatie.

>> Ga naar KvK.nl

2. Volg een cursus over belastingen

Belastingdienst
Niet ons beste vriend. Wel een belangrijke…

Zorg dat je weet hoe het belastingspel in elkaar zit. Zelf heb ik een cursus van de belastingdienst gevolgd (eerste cursus die ik volgde als ondernemer). Was voor mij erg waardevol, er zijn nogal wat voordelen voor de startende ZZP’ers.

>> Ga naar Belastingdienst.nl

Succesvol ondernemen? Een goede administratie en boekhouding is wenselijk

Als je een rechtsvorm hebt gekozen, je onderneming hebt opgericht en weet welke belastingen daarbij horen is het tijd voor de administratie.

Mijn advies: Kies voor eenvoud, inzicht en gebruikersgemak. Er zijn maar weinig ondernemers die echt “passie” hebben voor hun administratie. Logisch. Maar, het is wel enorm belangrijk dat je financiën op orde zijn!

Daarom de volgende tips:

3. Ontwikkel je financiële kennis!

Financien voor ZZPers
Femke Hogema van Financiën voor ZZP’ers is dus wel iemand die echt passie heeft voor cijfers. Dit weet ze mega goed over te brengen! Ze leert je alles wat je moet weten en daardoor zul je merken dat je cijfers leuker gaat vinden.

>> Ga naar FinanciënvoorZZPers.nl

4. Werk met een goed online boekhoudprogramma

Succesvol ondernemen
Je kent het wel, de verkoper die zegt: “Ik heb hem zelf ook”. Nou, dat is in dit geval ook waar. We zijn mega enthousiast over Moneybird. Wat een geweldig systeem! Je volledige administratie ONLINE geregeld. Dat is top! Daaaag ellendige volgestouwde klappers.

>> Ga naar Moneybird.nl

BONUSTIP: Werk met een goed online CRM-systeem

Verschillende Excel sheets met klantgegevens, niet weten wat je collega met die ene klant heeft besproken, geen duidelijk overzicht in je klantbestand. Allemaal tijdrovende problemen die negatief van invloed kunnen zijn op je productiviteit. Zet je klant centraal met een goed online CRM-systeem waardoor jij altijd en overal de meest recente klant informatie hebt op 1 centrale plek. Neem bijvoorbeeld Teamleader, een intuïtief en gebruiksvriendelijk CRM-systeem dat ook nog eens handig de combinatie legt met een geïntegreerde project management tool en factuurprogramma.
>> Ga naar Teamleader.nl

Training, coaching en opleidingen

Als ondernemer wil je succesvol zijn (toch?). Veel van de ondernemers die ik spreek blijken echte vakspecialisten te zijn. Dat is super. Het is namelijk de basis van je onderneming, je moet wel wat kunnen… Maar hoe zit het dan met het ondernemen zelf?

Wij zien dat de echte uitdaging ligt bij het krijgen van klanten.Met andere woorden, je marketing en verkooptechnieken zijn belangrijk! Heel belangrijk. Daarom is mijn advies voor iedere (startende) ondernemer:

5. Neem deel aan de Zakelijk Succes Academy (ondernemerstraining)!

Zakelijk Succes Academy

Maak een sprong met je onderneming tijdens je deelname aan de Zakelijk Succes Academy. Leer essentiële vaardigheden voor iedere ondernemer en verhoog de omzet van je bedrijf. Je krijgt vier trainingen van twee dagen over persoonlijk leiderschap, positionering, marketing en sales. Daarnaast ontvang je wekelijks opdrachten om dat wat je in de training hebt geleerd stapsgewijs te implementeren in je bedrijf.

>> Ga naar Zakelijksucces.nl

6. Zorg dat je jezelf kunt aansturen!

Persoonlijk Leiderschap
Wil jij meer rust en vrijheid als ondernemer? Wil je graag je omzet verhogen? Dan is persoonlijk leiderschap noodzakelijk. Hoe beter jij jezelf leert aansturen, hoe makkelijker je resultaat haalt in je onderneming. Werk harder aan jezelf dan aan je bedrijf.

>> Ga naar de online training!

7. Durf te ontwikkelen op zakelijk gebied

Zakelijke workshops

Voor inspirerende workshops die gericht zijn op Leiderschap, Teambuilding, Persoonlijke Effectiviteit, Communicatie en Creativiteit & Fun. In deze workshops worden de deelnemers echt uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen. Plezier, leren en ervaren staat voorop.

>> Ga naar ZakelijkeWorkshops.nl

8. Leer verkopen, krijg meer resultaat

Professional Capital

Ben jij op zoek naar een sales training over een specifiek commercieel onderwerp? Professional Capital biedt sales trainingen voor elk thema in sales- en accountmanagement. Een training gaat over een specifiek onderwerp. Hieronder vind je een overzicht van onze sales trainingen.

>> Ga naar ProfessionalCapital.nl

Kantoorruimte en toebehoren

Als ondernemer moet je natuurlijk een goede werkplek hebben. Dit kun je op verschillende manieren oplossen. Sommigen kiezen direct voor een eigen kantoor. Anderen werken vanuit huis en plannen zakelijke afspraken in op keurige locaties. Wat je ook doet, doe het in elk geval goed. Het moet voor jou werken.

9. Geen kantoor? Zakelijke afspraken op locatie

Van der valk

Heb je geen eigen kantoorruimte? Ontvang je klanten niet thuis. Er zijn enorm veel locaties waar je kunt afspreken met je klanten. Een voorbeeld hiervan: Van der Valk hotels. Door heel het land.

>> Ga naar VanderValk.nl

10. Een eigen kantoorruimte

Young Startup

Voor optimale focus en goede positionering regel je gewoon een eigen kantoorruimte. Als je kiest voor een verzamelgebouw voor ondernemers dan heb je ook nog eens het voordeel dat je kunt netwerken. Een eigen ruimte is altijd goed! Young Startup zorgt dat dit ook betaalbaar is.

>> Gan naar YoungStartup.nl

11. Zorg dat je een top internet verbinding hebt!

ZIGGO

Als je een eigen kantoorruimte hebt dan is internet wellicht het belangrijkste om goed voor elkaar te hebben. Ik weet natuurlijk niet wat voor onderneming je hebt, maar, zonder internet ben je volgens mij nergens in deze tijd. Tenminste, niet als je online marketing begrijpt.

>> Ga naar Ziggo.nl

12. Zorg dat je professioneel van A naar B komt

 

Vaste kosten maken is niet de beste tip die ik je kan geven… Maar je moet wel professioneel van A naar B komen. Koop een goede auto. Het is voor veel ondernemers verstandig om voor de Youngtimer regeling te gaan. Je rijdt dan een 15 jaar oude auto (bijvoorbeeld een mooie Mercedes, BMW, Audi of Volvo). Alle luxe en comfort tegen een geringe prijs. Vervolgens heb je  dan te maken met 35% procent bijtelling over de dagwaarde i.p.v. 25% over de cataloguswaarde (bij alle auto’s die jonger dan 15 zijn en niet uitstoot neutraal.

>> Check dit artikel op Autoblog voor de gaafste youngtimers anno 2020

Professionele positionering en online marketing

Wat ons betreft het belangrijkste onderdeel van je onderneming. Positionering en online marketing. Hoe kom je nu aan je klanten? Prima als dat via je netwerk is. Maar dat raakt een keer uitgeput. Een online marketing strategie zorgt voor resultaat en dus ook voor rust.

13. Laat een professionele website ontwikkelen

Succesvol ondernemen

Een professionele website is de basis voor je online marketing. Uiteraard beveel ik je aan om gebruik te maken van onze diensten. Bekijk ons volledige aanbod eens en vraag je af of je ooit zo’n uitgebreid aanbod voor zo’n kleine investering hebt gezien!

>> Bekijk het aanbod van Succeswebsites.nl

14. Zorg voor een goede huisstijl

De huisstijl vertelt veel over jou en je onderneming. Dat is goed voor de positionering. Dit nemen we ook graag uit handen. We werken samen met verschillende partners.

15. Ga aan de slag met social media!

Moderne tijden, moderne middelen. Iedere doelgroep is te bereiken via social media. Zorg ervoor dat je een professionele uitstraling hebt en dat je actief aan de slag gaat met een effectieve strategie!

>> Aan de slag met LinkedIn
>> Aan de slag met Facebook
>> Ga aan de slag met Twitter

16. Videomarketing voor bazen!

Videomarketing werkt erg goed. Ga hiermee aan de slag. Youtube is hiervoor je beste partner!

>> Aan de slag met video’s

17. Ontstressen na al dat harde werken!

So chicken

Wil je ontstressen na al dat harde werken? Lees de artikelen van SoChicken. Echt een aanrader. Even lekker in je gevoel komen!

>> Ga naar SoChicken.nl

Informatie, praktische tips, adviezen, ontwikkelingen

Als ondernemer moet je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Voor informatie, praktische tips, adviezen en ontwikkelingen kun je tegenwoordig op veel websites terecht.

18. Waardevolle Artikelen voor ondernemers

Onderneem succesvol
Een mooi initiatief van de Rabobank. Een website voor de startende ondernemer waar meer dan 3500 artikelen te vinden zijn over uiteenlopende onderwerpen. Altijd interessant!

>> Ga naar Ikgastarten.nl

19. Een compleet informatieportaal voor de starter

Succesvol ondernemen
Heb je behoefte aan meer tips, artikelen en vak gerelateerde informatie? IkwordZZPer.nl is een platform dat speciaal voor de oriënterende en startende ondernemer is opgezet. Martijn Pennekamp is de initiatiefnemer.

>> Ga naar IkwordZZPer.nl

20. Uitgebreide kennisbank voor ZZP’ers

ZZP Nederland
Een andere uitgebreide kennisbank is ZZP-Nederland. Een website waar je over uiteenlopende onderwerpen betrouwbare informatie kunt vinden. De moeite waard om eens een kijkje te nemen!

>> Ga naar ZZP-Nederland.nl

21. Ken je overheid, begrijp de regels

Ondernemersplein
Alle informatie van de overheid voor ondernemers op een plek. Ondernemersplein. Het voordeel van Ondernemersplein is dat het een initiatief van de overheid zelf is. Dat maakt het wel betrouwbaar.

>> Ga naar Ondernemersplein.nl

22. Leer van specialisten!

Kennisartikelen voor een succesvolle onderneming
Als je wilt leren van specialisten op uiteenlopende gebieden dan moet je echt Frankwatching hebben! Daar zit je sowieso goed. Artikelen, e-books, webinars, video’s, alles is er te vinden.

>> Ga naar Frankwatching.com

23. Voor ondernemers die willen groeien

Helpt om succesvoller te ondernemen
Ook Sprout is een nieuwssite waar je veel interessante blogartikelen kunt vinden. De insteek van Sprout is om ondernemers te helpen groeien en te inspireren. Volgens mij doen ze dat goed!

>> Ga naar Sprout.nl

24. Ga aan de slag met een businesscoach.

Coachingsessies om te zorgen dat jij en je team optimaal gaan functioneren en groeien op persoonlijk en zakelijk vlak.

>> Vraag een vrijblijvend gesprek aan met een businesscoach

Ben benieuwd of je hiermee verder kan! Ik hoop het.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.